Novosti

21.09.2016.

Kako upravljati vašim pametnim telefonom uz pomoć glasa?

Iako mogućnost kontrole pametnog telefona glasom nije ništa novo, razvojem tehnologije ono svakog dana postaje sve bolje. Donosimo vam pregled mogućnosti kontrole pametnog telefona glasom.

Mogućnost upravljanja pametnim telefonom putem glasa olakšalo je brojne aktivnosti, osobito ako puno radite ili vozite. Upravljanje glasom tada nije samo zanimljivi dodatak, ono vas čini i sigurnijima.
Trenutno svi operativni sustavi nude određene oblike i mogućnosti upravljanja glasom, a dostupne su i aplikacije za preuzimanje.Siri

Siri je asistent umjetne inteligencije koji se nalazi na iPhone pametnim telefonima. Uz pomoć nje možete upravljati pojedinim značajkama na vašem mobitelu poput pretraživanja fotografija, dokumenata ili upravljanja GPS-om.

Također, možete izdati glasovnu naredbu slanja poruka određenoj osobi kao i sadržaj te poruke. Uz to, dostupno je glasovno pretraživanje Interneta i to na način da tražite Siri za savjet o primjerice restoranima u blizini, pretrage najzanimljivijih knjiga te rezultata utakmica.

Siri digitalnom asistentu pristupate na način da dugo držite središnji gumb nakon čega će se oglasiti Siri. Zanimljivo je znati da možete mijenjati asistenta koji će vam se oglasiti.


Cortana

Cortana je digitalni asistent na Windows 10 telefonima. Cortana je posebna po tome što osim prepoznavanja glasa, može prepoznati i napisani tekst.

Smatra se da je Cortana trenutno jedan od najboljih digitalnih asistenata budući da predstavlja zanimljiv spoj Siri i Google Nowa. Omogućava vam unos određenih informacija o vama kako bi rezultati pretrage i vaših upita bili što točniji.

Ističe se činjenicom da je Cortana ugrađena i kompjutorske operativne sustave što omogućava dodatnu fleksibilnost. Ovom digitalnom asistentu možete zadati naredbe pretraživanja podsjetnika, upravljanja uređajem i praćenje određenih rezultata, planova i informacija.

Cortani pristupate na način da dugo držite tipku za pretraživanje nakon čega možete dati upute za Cortanu. Također, moguće je postaviti i Live Tile za brzi pristup asistentu.Google Now

Iako je moguće upravljati Google Now aplikacijom vašim glasom, on je asistent s kojim je moguće komunicirati pisanim putem. Također, dostupan je za iOS i Android pametne telefone. Kao i kod prethodnih aplikacija omogućava upravljanje s vašim uređajem, obavještava vas o važnim informacijama, napomenama ili pretražuje Internet.

Ono što ne može je pretraživanje slika, u kojima je primjerice Siri odličan. Pristupiti mu možete na dva načina, tako da dugo držite početnu ''home'' tipku ili putem Google Now Launcera kojeg je moguće postaviti na početni zaslon.

Mobis electronic prodajne lokacije:
Webshop
033/712 080

Antuna Branka Šimića 2a
71000 Sarajevo
033/712 080


Mobi rječnik

Mobi rječnik
Prikaži sve

Odaberite slovo