Novosti

05.09.2016.

Kratki vodič o procesorima

Prilikom odabira novog pametnog telefona ili tableta važno je obratiti pozornost na procesor vašeg uređaja. Nazivi i brojke koje pritom nalazite mogu biti zbunjujući. U nekoliko najosnovnijih crta saznajte sve što trebate znati o procesorima.


Što je to procesor?

Procesor, CPU ili središnja procesorska jedinica sačinjena je od elektroničkog sklopa koji može pokretati programe u vašem pametnom telefonu. Razvojem tehnologije njihove dimenzije postajale su sve manje pa tako procesore osim u pametnim mobitelima, tabletima i računalima, možemo pronaći i u automobilima. Ukratko, procesor je mozak vašeg mobitela i tableta i svih njegovih operacija.

Što je to jezgra?

Jezgra je element u glavnom procesoru koji očitava i izvršava instrukcije. U početku su uređaji imali samo jednu jezgru, a danas su dostupni uređaji s čak osam jezgri. To znači da će vaš uređaj raditi brže, nesmetano otvarati aplikacije i procesuirati više zadataka odjednom, bez zastajkivanja.

Napomena! Osmojezgreni procesori brži su od primjerice četverojezgrenih samo kada obavljaju više zadataka odjednom. Primjerice pregledavate fotografije, u tom trenutku dobivate telefonski poziv, a prethodno već imate otvorenu GPS aplikaciju. Svaki od zadataka radit će na jednoj jezgri, što znači da nećete imati zastajkivanja ili poteškoća, no to neće nužno značiti da će vaš uređaj raditi dvostruko brže.

Qualcomm, Exynos ili MediaTek?

Ovo su nazivi proizvođača procesora. Primjerice Alcatel Pop 4 5''opremljen je s Qualcomm Snapdragon 210 SoC procesorom. Qualcomm je vodeći svjetski proizvođač procesora za pametne telefone, slijede ga Exynos, Kirin, MediaTek i drugi. Snapdragon su čipseti koje proizvodi Qualcomm te uz svoj naziv imaju i skraćenicu SoC (eng. System-on-a-chip). Ona označava da njihovi čipseti sadrže procesor, grafičku karticu, procesor slika, medijskih sadržaja, WiFi-ja, GPS-a i ostalo.

Tako je Alcatel Pop 4 5'' s četverojezgrenim procesorom idealan za sve one koji žive užurbanim načinom života te im je potreban uređaj koji može obavljati više zadataka odjednom.

Naravno, procesor nije jedini faktor koji određuje kvalitetu ili brzinu nekog uređaja, potrebno je obratiti pozornost i na druge komponente. Uz procesor tu je i grafička kartica, vrijednost RAM-a za kratkoročnu memoriju, antene za bežičnu mrežu i GPS i još puno toga što zajedničkim radom čini jedinstvenu cjelinu.

Sada kada znate najvažnije karakteristike, odabir uređaja puno je jednostavniji jer možete odabrati upravo uređaj prilagođen vašim potrebama. Brzo i jednostavno pronađite najbolji omjer cijene i kvalitete u našoj ponudi.

Mobis electronic prodajne lokacije:
Webshop
033/712 080

Antuna Branka Šimića 2a
71000 Sarajevo
033/712 080

Izvor: http://vz.to/2bNpEBZ
 

Mobi rječnik

Mobi rječnik
Prikaži sve

Odaberite slovo