Mobi rječnik

Svi pojmovi trenutno u bazi

0-9

3G
Pojam koji se veže uz treću generaciju mobilnih mreža, a označava poboljšani prijenos podataka i mogućnost istovremenog prijenosa zvuka (govor) i podataka.

A

AAC
(engl. Advanced Audio Coding) Jedan od standardnih formata za kompresiranje zvuka. U usporedbi s MP3 kompresijom zvuči kvalitetnije na velikoj razini kompresije.
Akcelerometar
Uređaji sa akcelerometrom imaju mogućnost da zakretanjem ili tapkanjem po mobitelu rade određene funkcije, npr. tapkanjem po ekranu mobitela se stišava ili odbija poziv, okretanjem mobitela se zakreće prikaz slike na zaslonu, itd.

B

Bluetooth
Tehnološki termin za bežičnu radio komunikaciju na frekvenciji od 2,4 GHz koja funkcionira u bližoj okolini promjera do 10 metara.

C

Carl Zeiss
Carl Zeiss je prepoznatljiv lider na tržištu visoko kvalitetne optike za kamere. Zeiss leće su dizajnirane kako bi uhvatile oštriju sliku s manjom iskrivljenošću od ostatka konkurencije.
Chat
Ćaskanje sa jednim ili više korisnika istovremeno
CSD
(engl. Circuit Switched Data) Tradicionalan način prijenosa podataka u GSM mobilnim mrežama, brzine prijenosa 9,6 kbit/s.

D

DRM
(engl. Digital Rights Management) Mehanizam kojeg koriste nositelji prava digitalnog zapisa multimedijalnog sadržaja (glazba i fotografije) u svrhu kontrole korištenja i distribucije sadržaja. Obično se koristi enkripcija podataka ili on-line aktivacija.
DSP
(engl. Digital Signal Processing) Tehnika za sprječavanje jeke (kašnjenja zvuka) i uklanjanje šumova prilikom korištenja handsfree tehnologije kao što su slušalice i auto oprema.
Dual band
Mobilni uređaj koji se može koristiti na dva različita frekvencijska pojasa.
DVB-H
(engl. Digital Video Broadcast – Handheld) Tehnološki termin koji označava prijenos slike (TV) i drugih sadržaja na ručne prijamnike (mobitel). Pritom se koristi tehnologijom podjele vremena kako bi se smanjila potrošnja struje na prijamniku.

E

eAAC+
(engl. enhanced Advanced Audio Coding) Poboljšani oblik AAC kompresije zvuka posebice prilagođen za rizične prijenose podataka (sa većom mogućnošću prekida prijenosa). Dostignuta kvaliteta zvuka pri samo 48 kbit/s je jednaka kvaliteti MP3 zvuka na 128 kbit/s.
EDGE
(engl. Enhanced Data Rates for GSM Evolution) Tehnologija koja omogućuje ubrzanje prijenosa podataka u mrežama druge generacije (GSM) do 4 puta.
EGSM
(engl. Extended GSM) Proširenje GSM standarda kojim se dobiva 50 dodatnih kanala za razgovor.
EMS
(engl. Extended Message Service) Proširenje standarda SMS kojim se omogućuje slanje jednostavnih melodija, slika, animacija i formatiranog teksta.

G

GPRS
(engl. General Packet Radio Service) Vrsta prijenosa podataka koja omogućuje brzinu prijenosa do 170 kbit/s (ovisno o mreži). Za razliku od CSD-a, kod GPRS-a se naplaćuje količina prenešenih podataka, a ne vrijeme provedeno na mreži (on-line).
GPS
(engl. Global Positioning System) Globalni satelitski sustav za navigaciju kojeg navigacijski uređaji koriste za određivanje trenutne pozicije na Zemlji.
GSM
(engl. Global System for Mobile communications) Standard za mobilne telefone druge generacije.

H

HSCSD
(engl. High Speed Circuit Switched Data) Poboljšani oblik CSD načina prijenosa podataka sa većom brzinom prijenosa, do 57 kbit/s kroz uparivanje višestrukih GSM vremenskih odsječaka.
HSDPA
(engl. High Speed Downlink Packet Access) Protokol za mobilne telefone treće generacije. Koristi se za brzo primanje podataka. Trenutno su moguće brzine primanja podataka od 1.8, 3.6, 7.2 i 14.4 Mbit/s.
HSPA
(engl. High Speed Packet Access) Najnoviji stadij razvoja 3G mreža, kombinira sustav za brzo primanje podataka (HSDPA) i brzo slanje podataka (HSUPA) kako bi se omogućila efikasnija razmjena podataka između mobilnih telefona i baznih stanica. Zovu ga i 3.5G.
HSUPA
(engl. High Speed Uplink Packet Access) Protokol za mobilne telefone treće generacije. Koristi se za brzo slanje podataka. Trenutno su moguće brzine slanja podataka do 5.76 Mbit/s.

I

IMEI
(engl. International Mobile Equipment Identity) Broj jedinstven za svaki GSM i UMTS mobilni telefon koji će se prikazati na ekranu ako na Vašem uređaju unesete kod *#06#.

J

Java
Programski jezik neovisan o softverskoj platformi. Razvio ga je Sun Microsystems.
JavaScript
Najčešće korišteni programski jezik za kreiranje skripti na interaktivnim internet stranicama. Razvio ga je Sun Microsystems.

L

LCD
(engl. Liquid Crystal Display) Ekrani koji koriste tekuće kristale za prikaz slike. Tanki su i troše malo struje.
Location tagging
Postupak dodavanja informacija o zemljopisnoj dužini i zemljopisnoj širini multimedijalnom sadržaju kao što su fotografije, filmovi i sl.

M

microSD
Najmanji oblik memorijske kartice.
miniSD
Manji oblik memorijske kartice.
MMC
(engl. MultiMedia Card) Standardna memorijska kartica kapaciteta od 2 MB do 2 GB.
MMS
(engl. Multimedia Messaging Service) Standard za slanje poruka koje u sebi, uz tekst, imaju i multimedijalne sadržaje (slika, zvuk, video).
MP3
(MPEG-1 Audio Layer 3) Najčešće korišteni format kompresije zvuka koji nudi dobru kvalitetu zvuka od 128 kbit/s, a jako dobru kvalitetu od 192 kbit/s na više.
MPEG-4
Standardan format kompresije audio i video zapisa. Kombinira AAC za kompresiju zvuka i H.263 za kompresiju i kodiranje video zapisa.
Multi-tasking
Mogućnost rada sa više programa u isto vrijeme. Npr. Istovremeno pregledavanje imenika, slušanje glezbe i Navigiranja pomoću Nokia Maps aplikacije. Trenutna aplikacija se prikazuje na ekranu a ostale su aktivne u pozadini.
mVPN
(engl. mobile Virtual Private Network) Poslovno telekomunikacijsko rješenje koje omogućuje zaposlenicima nekog poduzeća sigurnu razmjenu informacija i obavljanje radnji vezanih uz poduzeće bez obzira na to da li se nalaze unutar ili izvan poduzeća.

O

OLED
(engl. Organic Light Emitting Diode) "State-of-the-art" tehnologija, odn. vrhunac tehnologije ekrana na telefonu koja omogućuje veći spektar boja i bolju vidljivost iz različitih kuteva gledanja, a troši manje baterije i ne zahtjeva pozadinsko svjetlo za razliku od standardne LCD tehnologije ekrana.

P

PictBridge
Aplikacija razvijena od strane Camera&Imaging Products Association koja omogućuje izravno printanje slika sa fotoaparata bez prijašnjeg spajanja fotoaparata na računalo. Za spajanje fotoaparata i printera koristi se USB kabel.
Podcasts
Prijenosi audio podataka slični radio prijenosima, a koriste se za emitiranje sadržaja ili skidanje podataka putem Interneta. Najčešće u MP3 formatu.
POI
(engl. Point Of Interest) Točke interesa koje netko smatra bitnim ili interesantnim (restoran, hotel, željeznička stanica, itd.) na digitalnoj mapi.
Push e-mail
Za razliku od standardnog e-mail servisa, ovdje korisnik automatski dobiva e-mail čim mu je poslan.
Push to talk
Usluga pomoću koje se ostvaruje komunikacija između dva ili više korisnika, slično "walkie-talkie" usluzi. Uspostava veze je skoro trenutna. Komunikacija nije dvosmjerna, tj. dok jedan govori, drugi mogu samo slušati.

Q

Quad band
Mobilni uređaj koji se može koristiti na četiri različita frekvencijska pojasa.
QVGA
(engl. Quarter Video Graphics Array) Rezolucija ekrana od 320 x 240 piksela.
QWERTY
Tipkovnica koja omogućuje udobnost pisanja kao i na kućnom računalu.

R

RDS
(engl. Radio Data System) Komunikacijski sistem namijenjen slanju manjih količina digitalnih informacija uz korištenje uobičajene FM frekvencije.

S

S40
Softverska platforma za mobilne telefone. Odlikuje ju brz odziv i jednostavnost korištenja. Podržava aplikacije napisane samo u programskim jezicima Java i Flash.
S60
Softverska platforma za mobilne telefone. Bazira se na operacijskom sustavu Symbian OS. Podržava multi-tasking i omogućuje naknadnu instalaciju raznih aplikacija nakon kupovine mobilnog uređaja.
SIM
(engl. Subscriber Identity Module) Kartica na kojoj se nalaze podaci o korisniku za pristup mreži, telefonski brojevi i SMS poruke.
SIP
(engl. Session Initiation Protocol) Internet protokol za signalizaciju koji se koristi za uspostavljanje i raskidanje veza kao što su pozivi i video pozivi preko Interneta.
SMS
(engl. Short Message Service) Usluga koja omogućuje korisniku slanje kratkih poruka (do 160 znakova).
Speakerphone
Omogućava prijenos zvuka na vanjski zvučnik umjesto na slušalicu. Na taj način možemo voditi razgovor bez upotrebe ruku.
Symbian
Snažan operacijski sustav za mobilne telefone. Sličan operacijskom sustavu MS Windows, samo prilagođen za mobilne uređaje. Koristi se kod Nokia S60 serije mobilnih telefona.

T

T9
(Text on 9 keys) Tehnologija koja omogućuje predviđanje unosa riječi pritiskanjem samo jedne tipke za svako slovo riječi. Koristi se za ubrzano pisanje poruka.
TMC
(engl. Traffic Message Channel) Tehnologija koja omogućuje prijenos informacija o stanju na cestama uz korištenje RDS sustava na standardnim FM radio frekvencijama.
Tri band
Mobilni uređaj koji se može koristiti na tri različita frekvencijska pojasa.
TV-izlaz
Služi za prikazivanje multimedijalnog sadržaja iz telefona na televizoru (npr. gledanje slika i videa)

U

UMTS
(engl. Universal Mobile Telecommunications System) Tehnologija za mobilne telefone treće generacije. Bazira se na korištenju WCDMA. Omogućuje brži prijenos podataka, slično odnosu brzina ADSL i običnog modema.
UPnP
(engl. Universal Plug and Play) Mrežna arhitektura koja osigurava kompatibilnost mrežne opreme, softvera i perifernih uređaja.
USB
(engl. Universal Serial Bus) Standard za povezivanje perifernih uređaja poput digitalnih fotoaparata, telekomunikacijske opreme ili pisača s računalom.

V

Voice dial
Uspostava poziva izgovaranjem imena kontakata. Imena kontakata se prethodno moraju snimiti i pohraniti u uređaj.
VoIP
(engl. Voice over Internet Protocol) Protokol za prijenos govora putem Interneta.

W

WCDMA
(engl. Wideband Code Division Multiple Access) Standard za mobilne telefone treće generacije. Omogućuje velike brzine prijenosa podataka. Podržava istovremeno slanje podataka i razgovor. Naplaćuje se potrošeni promet, a ne trajanje konekcije.
WLAN
(eng. Wireless Local Area Network) WLAN omogućava bežićni prijenos podataka kraćeg dometa pri velikim brzinama (Wi-Fi verzija 802.11g ima mogućnost prijenosa podataka do 54Mbits)

X

Xpress-on kućište
Lako zamjenjiva dodatna kućišta u drugim bojama koja omogućavaju bolju personalizaciju uređaja.

Mobi rječnik

Mobi rječnik
Prikaži sve

Odaberite slovo